12 pel·lícules feministes per a gaudir a l’estiu

Les pel·lícules ens ajuden a descobrir nous mons i connectar amb altres realitats de les quals no en som conscients, especialment aquelles relacionades amb les desigualtats i el masclisme.

Alguns dels llargmetratges que proposem a continuació són clàssics indispensables, d’altres són més recents, però tots ofereixen un contingut molt interessant per entendre la importància de la lluita per la igualtat de gènere. Potser desconeixes què significa ser una dona lesbiana i gitana; potser mai has hagut de lluitar pel vot femení, ni vestir-te d’home a l’Espanya del 1880 per poder casar-te amb una dona. Aquestes històries úniques i dispars ens ajuden a descobrir els obstacles pels quals han passat les dones en altres contextos socials i/o èpoques.

Les pel·lícules que et proposem a continuació t’animaran a seguir lluitant per una societat més igualitària. O no…

Una joven prometedora

Una joven prometedora

1. Una joven prometedora (2020) – Emerald Fennell

La vida de la jove Cassie i el seu futur prometedor es veuen truncats per un episodi de violència masclista.

Aquesta dona brillant i intel·ligent treballa en una cafeteria durant el dia i duu una vida aparentment normal, però a la nit decideix venjar-se de tots els implicats en aquell traumàtic episodi de violència.

Erin Brockovich - 10 pel·lícules feministes per a gaudir a l’estiu

Erin Brockovich

2. Erin Brockovich (2000) – Steven Soderbergh

Basada en la història real d’Erin Brockovich-Ellis, una activista ambiental que va aconseguir una important victòria judicial contra la Pacific Gas and Electric Company. Una història molt inspiradora que narra la lluita incansable de l’advocada que va defensar a totes les famílies afectades per la contaminació de l’aigua a la Califòrnia dels anys noranta.

Thelma & Louise - 12 pel·lícules feministes per a gaudir a l’estiu

Thelma & Louise

3. Thelma & Louise (1992) – Ridley Scott

Un clàssic indispensable que narra la història de dues dones, interpretades per Susan Sarandon i Geena Davis, que es rebel·len contra el patriarcat i decideixen deixar-se anar els cabells i emprendre un viatge que marcarà les seves vides.

Durant aquesta odissea per l’asfalt nord-americà, les dues amigues trenquen amb tot allò que s’espera d’elles i transgredeixen les normes socials de l’època.

La pel·lícula va estar a punt de no estrenar-se pels prejudicis a Hollywood.

Una canta, l'altra no - 12 pel·lícules feministes per a gaudir a l’estiu

Una canta, l’altra no

4. Una canta, l’altra no (1977) – Agnès Varda

Una pel·lícula profundament feminista que relata la història d’amistat de dues amigues franceses als anys 70.

Els camins de la Pomme i la Suzane es creuen quan la Pomme ajuda a la Suzane a avortar d’un tercer embaràs que no pot pagar. La vida les separa, però les torna a unir diverses vegades.

Una història sobre l’alliberament feminista i l’amistat entre dones.

Tomàquets verds fregits - 12 pel·lícules feministes per a gaudir a l’estiu

Tomàquets verds fregits

5. Tomàquets verds fregits (1991) – Jon Avnet

L’Evelyn, una dona frustrada pel seu matrimoni insatisfactori i el seu sobrepès, coneix a la Ninny, una dona gran que viu en una residència.

La Ninny li explica una meravellosa història d’amistat entre dues dones d’un poble d’Alabama i la misteriosa mort del marit d’una d’elles. Un relat sobre l’amistat, l’amor, el lesbianisme, el racisme i el coratge.

Red - 12 pel·lícules feministes per a gaudir a l’estiu

Red

6. Red (2022) – Domee Shi

Una pel·lícula pensada per al públic infantil però que es pot gaudir a qualsevol edat. Tracta la pubertat d’una manera molt pedagògica i còmica; i il·lustra amb precisió els canvis corporals, la primera menstruació, les amistats i l’explosió d’emocions que acompanyen l’adolescència.

Sufragistes - 12 pel·lícules feministes per a gaudir a l’estiu

Sufragistes

7. Sufragistes (2015) – Sarah Gravon

El dret al vot no sempre va ser universal: durant moltíssims anys, les dones van ser privades d’aquest dret, però, qui van ser les propulsores del canvi?

La pel·lícula de Sara Gravon se centra en les primeres participants en el moviment britànic a favor del sufragi femení de finals del segle XIX i principis del segle XX.

Suc de síndria - 12 pel·lícules feministes per a gaudir a l’estiu

Suc de síndria

8. Suc de síndria (2019) – Irene Moray

La Bàrbara passa uns dies amb el seu xicot de vacances. Envoltada d’amor i amistat, redescobreix a poc a poc la seva sexualitat després d’haver passat per un episodi traumàtic de violència masclista.

Entre llàgrimes i somriures, aprèn a deixar-se anar.

Un film dolç, respectuós i sensible que us ajudarà a entendre la complexitat de la sexualitat i els mites de les víctimes de violència masclista.

Carmen y Lola - 10 pel·lícules feministes per a gaudir a l’estiu

Carmen y Lola

9. Carmen i Lola (2018) – Arantxa Echevarría

Una història d’amor entre dues dones gitanes que s’han d’enfrontar als prejudicis de la seva família.

La trama revela la doble i, en aquest cas, triple discriminació que pateixen les dones gitanes, així com els obstacles que han de travessar a la seva cultura per sentir-se lliure.

Elisa i Marcela - 12 pel·lícules feministes per a gaudir a l’estiu

Elisa i Marcela

10. Elisa i Marcela (2019) – Isabel Coixet

Aquesta pel·lícula està basada en la història de l’Elisa Sánchez Loriga i la Marcela Gracia Ibeas, dues dones que es van casar l’any 1901, convertint-se en el primer matrimoni homosexual registrat a Espanya.

Les protagonistes es van conèixer a l’escola on treballaven, i aviat de l’amistat va sorgir l’amor. L’Elisa va haver d’adoptar una identitat masculina per poder-se casar amb l’amor de la vida. Avui són tot un exemple de superació i de transgressió.

Fotos: filmaffinity.com
Pobres criaturas 2024

Pobres criaturas

11. Pobres Criaturas (2024) – Yorgos Lanthimos

A través d’un enfocament fresc i original, Pobres Criatures, no està dirigida per una dona, però posem en relleu la història: el retrat femení de Frankenstein i Bella Baxter (Emma Stone, flamant guanyadora del Globus d’Or) que reviu amb tota la innocència d’una nena, però el cos duna dona adulta, la qual cosa la fa enfrontar la vida amb total llibertat i fora de prejudicis morals.

Una història atemporal sobre la lluita per l’acceptació i el dret a ser un mateix, sense importar-ne les circumstàncies. Una pel·lícula que no només entreté, sinó que també inspira i empodera les dones de totes les edats a abraçar la seva singularitat i brillar amb llum pròpia en un món que sovint intenta apagar la seva resplendor.

Fotos: filmaffinity.com
El último duelo

El último duelo

12. El último duelo (2021) – Ridley Scott

El director Ridley Scott, l’actriu Jodie Comer i els actors Ben Affleck i Matt Damon que a més són guionistes amb Nicole Holofcener presenten ‘El último duelo’, una producció tan espectacular com desenfocada a voltes amb la vigència de l’heteropatriarcat des de sempre, des de l’edat mitjana.

Al llarg de la pel·lícula, s’exploren temes com el masclisme, la violència de gènere, la culpabilització de les víctimes i la lluita per la igualtat de gènere. Es mostra com la societat tolera i normalitza la violència contra les dones, i com aquestes lluiten per ser escoltades i respectades en un món que les margina i menysprea. La història és impactant, commovedora i punyent, però també plena d’esperança i empoderament. Un relat “basat en la realitat” que la submissió de la dona als dictats d’un món ordenat per una concepció de la virilitat depredadora ve de lluny. Ve, potser, de sempre.

A través del personatge de la dona protagonista, es reflecteix la força i la determinació de totes les que es neguen a ser silenciades i que lluiten per un món més just i igualitari.

Fotos: filmaffinity.com

T’agradaria promoure la igualtat de gènere en la teva empresa mitjançant accions de sensibilització? Contacta amb nosaltres.

    Voldria...

    FUNDACIÓ PRIVADA SORLI, com a responsable del tractament, gestionarà les seves dades amb la finalitat de donar resposta a la seva consulta o petició. Pot accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com exercir altres drets, consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en la nostra Política de Privacitat

    sobre el tractament de les meves dades per a gestionar la meva consulta o petició.

    També et pot interessar:

    Per |2024-08-06T13:07:28+02:00agost 6th, 2024|Igualtat de gènere, Sexisme|0 Comentaris

    Comparteix aquesta història, tria la teva plataforma!

    Go to Top