2024

BONITA

Fundació i cultura

Amb el suport de

logo fundació sorli

“Bonita”

Des de la Fundació SORLI sabem que, per arribar a la igualtat, necessitem participar en el món de la cultura. El cinema és una plataforma.

Formació La comunicació no sexista a l'empresa

SINOPSI

53 DONES ASSASSINADES EN EL 2023, VÍCTIMES DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

La mort és el darrer graó d’una escala que comença molt abans. Perquè abans d’un assassinat hi ha una pallissa; abans d’una pallissa, un insult; abans d’un insult, un crit…

Una professora escolta, de camí a la universitat, una funesta notícia a la ràdio del seu cotxe: han trobat una cadireta de bebè surant al mar. És el cas de l’Ana i la Olivia, les nenes víctimes de violència vicària de Tenerife. La paraula bonita, dita per un periodista a la tertúlia, li crida l’atenció. Més tard, al bar de la facultat, quan només queden quatre persones disperses, un incident provoca que un alumne s’encari amb ella. Ningú li fa costat. Tampoc serveixen de res les seves reiterades disculpes. Ell, en una escala d’agressivitat in crescendo, la seguirà fins a trobar-se-la a soles.

O no. Uns altres finals són possibles. Passen per l’empoderament de la dona i la solidaritat d’aquells que presencien un acte de violència.

CAL ATURAR LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN EL SEU PRIMER GRAÓ.

NOTES DE LA DIRECTORA, EVA SANTANA

Tot allò que escric té una visió reivindicativa de l’empoderament, de lluita contra el rol històricament establert a la dona com a subjecte supeditat a l’home: en la parella, a la llar o a la feina.

Les meves novel·les mostren dones que lluiten contra l’statu quo, que no accepten el rol de comparsa del marit; dones estressades que no arriben a gestionar-ho tot en el seu rol de mares treballadores; dones independents, amb caràcter i allunyades dels estereotips; dones que han patit maltractament físic o psicològic…

Ara, amb aquest curt, vull reivindicar que la violència de gènere s’ha de combatre de soca-rel (el menyspreu, la ira o l’assetjament) i que no hem de deixar passar fets que poden semblar normals, però que en realitat no ho són gens…

NOTES DEL DIRECTOR, ALBERT CARBÓ

L’any 2019 vaig fundar la productora Silendum Films amb la voluntat de promoure projectes que aportessin valor a la societat. Quan va caure a les meves mans el guió de Bonita no vaig poder fer altra cosa que sumar-m’hi amb els ulls tancats.

Per mi, el punt fort de Bonita és com enfronta el tema de la violència de gènere: ho fa des de la subtilesa i des d’uns personatges que no són per a res el clixé que tots tenim al cap de la víctima i l’agressor. Trobo molt necessari parlar d’aquest tema, perquè malauradament les xifres demostren que la violència de gènere és una xacra social que encara arrosseguem avui en dia. I penso que és necessari posar l’accent en els petits detalls, en la masculinitat tòxica i en els micromasclismes que moltes vegades passem per alt, perquè són, sens dubte, l’espurna necessària que desencadena la violència.

EQUIP ARTÍSTIC

Ha treballat amb alguns dels millors directors de cinema del país, com Daniel Calparsoro, Julio Medem, Ventura Pons o Sílvia Munt. L’hem pogut veure tant a produccions cinematogràfiques, com El árbol de la sangre, Vida privada i Fill de Caín, com a sèries com La Riera, Kubala, Moreno i Manchón, Servir y proteger o Entrevías.

Ha treballat a cinema, televisió i teatre. Recentment, l’hem pogut veure a la gran pantalla amb Fácil, de la directora Anna Costa i que ara es troba disponible a Movistar Plus+, i a 42 segundos, de Dani de la Orden. També a la sèrie 4 estrellas, de TVE, a Las invisibles, de la plataforma SkyShowtime, i a Los enviados, de Paramount+. El 2023, al teatre, ha guanyat tres premis com a actor revelació: el Premi Butaca, els Premis Teatre de Barcelona i el Premi de la Crítica pel seu paper a Dirrrty Boys.

L’hem pogut veure a sèries com Cites, Kubala, Moreno y Manchón i La Riera, de TV3; recentment, al thriller de Telecinco Sé quién eres i diàriament a la telenovel·la de TVE Seis hermanas.

Actor de teatre, cinema i televisió. Ha treballat en pel·lícules com REC, sèries com Hache, Ventdelplà, entre d’altres, i forma part de la Companyia T6 (Teatre Nacional de Catalunya).

Amb les col·laboracions especials dels periodistes Cristina Puig, Jordi Basté i Francesc-Marc Álvaro.

MAKING “BONITA”

Making Bonita

Amb el suport de:

Fundació SORLI