Usos del temps. Entrevista a Susana Pascual, responsable de Millora i Sostenibilitat d’ACEFAT

Usos del temps a l’empresa

Gràcies a la preuadíssima col·laboració de la Xarxa NUST —una organització local d’empreses dedicada a millorar la conciliació laboral i personal des del món laboral—, hem pogut parlar amb els representants de diverses empreses que destaquen per la seva organització dels horaris. A partir de les respostes a unes quantes preguntes, podrem veure com s’ho fan per fer possible el que sembla impossible: un equilibri en el temps dels treballadors. 

susana pascual acemat

Susana Pascual, responsable de Millora i Sostenibilitat d’ACEFAT

 

ACEFAT és una empresa que gestiona les obres a la via pública de Barcelona

Per què creus que tenir en compte els usos del temps és important per a la teva empresa?

Crec que l’ús del temps és important per a ACEFAT perquè també és important per a les persones que hi treballen. Per aquest motiu, hem facilitat la seva gestió creativa, per tal d’assolir que l’empresa assoleixi els seus objectius i que, alhora, els treballadors puguin assolir els seus propis.

Pensem que totes les facilitats que l’empresa pugui donar per coordinar i integrar els diferents aspectes de la vida d’una persona l’ajudaran a estar més centrades en el desenvolupament de les seves tasques, amb un millor benestar mental, i per tant, amb uns millors resultats a la feina, i amb els clients i els grups d’interès més satisfets.

A ACEFAT actualment hi treballem 28 persones, i totes tenim realitats personals amb més o menys complexitat, però totes amb unes necessitats diferents. Per aquest motiu, hem desenvolupat una política integrada de la vida laboral i personal dinàmica i que evoluciona a mesura que evolucionen les necessitats de la plantilla, i que està en vigor des del 2008.

Quines mesures concretes heu adoptat pel que fa als usos del temps?

Durant aquests setze anys, hem anat identificant les necessitats de les persones que treballen a ACEFAT gràcies a les peticions que s’han fet arribar al Comitè de Direcció i que, un cop valorades i aprovades, s’incorporaven a la Política d’integració de la vida Laboral i personal (PIVLP) per tal que tothom en pogués gaudir si ho necessitaven.

La PIVLP és un document viu que actualment conté 27 mesures específiques. En relació amb els usos del temps destaquem:

  • Mesures vinculades amb l’horari, com ara la flexibilitat horària, l’horari compacte i programar reunions i formació dins de l’horari laboral.
  • Anar més enllà de la normativa vigent per disposar de dies per atendre persones dependents en la seva cura o acompanyament en cas de malaltia o necessitat.
  • Ampliació del permís de maternitat i paternitat en quatre setmanes.
  • Possibilitat de gaudir de les vacances més enllà de l’any natural en curs.
  • Possibilitat de fer teletreball fins a un 80 % de la jornada, o 100 % segons les necessitats.

També m’agradaria comentar que vam desenvolupar un reglament de desconnexió digital intern mitjançant un equip de treball de persones voluntàries, per tal de garantir el temps de descans de qui treballa a ACEFAT i crear una cultura d’empresa en l’ús de les tecnologies en el treball.

Com n’avalueu els resultats i l’evolució? De fet, quins efectes patents hi ha hagut? Us els esperàveu?

Els resultats els avaluem mitjançant enquestes de valoració sobre les mesures que hem implantat, com l’adaptació del nostre horari a l’horari europeu o la valoració del reglament de desconnexió digital. En relació amb aquesta darrera mesura, em va sorprendre positivament llegir diverses persones comentant que ara fan una reflexió abans d’enviar un correu fora de l’horari laboral, cosa que ha implicat una disminució de correus electrònics interns fora d’horari.

A més a més, també fem enquestes de riscos psicosocials i de clima laboral de manera regular. Gràcies a elles hem pogut identificar que les mesures implantades han afavorit el clima laboral i el seu desenvolupament personal i professional, que queda reflectit en la qualitat i el rendiment del treball que porta a terme el personal.

 

T’agradaria promoure la igualtat de gènere en la teva empresa mitjançant accions de sensibilització? Contacta amb nosaltres.

    Voldria...

    FUNDACIÓ PRIVADA SORLI, com a responsable del tractament, gestionarà les seves dades amb la finalitat de donar resposta a la seva consulta o petició. Pot accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com exercir altres drets, consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en la nostra Política de Privacitat

    sobre el tractament de les meves dades per a gestionar la meva consulta o petició.

    També et pot interessar:

    Per |2024-06-20T18:57:02+02:00maig 24th, 2024|Igualtat de gènere, Usos del temps|0 Comentaris

    Comparteix aquesta història, tria la teva plataforma!

    Go to Top