Usos del temps. Entrevista a Sandra Ortega, responsable d’Igualtat a Criteria

Usos del temps a l’empresa

Gràcies a la preuadíssima col·laboració de la Xarxa NUST —una organització local d’empreses dedicada a millorar la conciliació laboral i personal des del món laboral—, hem pogut parlar amb els representants de diverses empreses que destaquen per la seva organització dels horaris. A partir de les respostes a unes quantes preguntes, podrem veure com s’ho fan per fer possible el que sembla impossible: un equilibri en el temps dels treballadors. 

Sandra Ortega responsable igualtat Criteria

Sandra Ortega, responsable d’Igualtat a Criteria

 

Criteria és una consultora de referència de recursos humans

Per què creus que tenir en compte els usos del temps és important per a la teva empresa?

Hem de tenir en compte que una persona té 24 hores en un dia , i ha de gestionar aquest temps entre la seva vida laboral i la seva vida personal. És aquí quan parlem de conciliació. Tenir un equilibri entre la vida personal i laboral és molt important, ja que influeix en la satisfacció de les persones a l’entorn laboral. Així mateix, en oferir més flexibilitat perquè les persones treballadores puguin gestionar el temps dedicat a la seva vida laboral i a la seva vida personal i familiar, es proporciona un equilibri que condueix a la reducció d’estrès i que influeix en la productivitat a la feina.

Quan es tenen en compte els usos del temps a l’entorn laboral, es promou un millor clima laboral , ja que ,a més d’afectar la moral de la plantilla, es poden identificar àrees de comunicació entre l’empresa i la plantilla, i així s’entén i comprèn la utilització del temps de les persones, cosa que comporta una major implicació personal i la retenció del talent.

Quines mesures concretes heu adoptat pel que fa als usos del temps?

Les mesures que s’han adoptat des de Criteria serien la flexibilitat horària i el teletreball.

Pel que fa a la flexibilitat horària, permetre a la plantilla entrar i sortir de la feina en diferents horaris (sempre que es compleixin amb els temps establerts de jornada laboral) suposa grans beneficis. D’aquesta manera, es facilita la conciliació de la vida personal i laboral  de la plantilla, així com l’elecció flexible de com fer les pauses corresponents. Tot això ajuda a millorar la productivitat. També es fan jornades intensives perquè les persones treballadores puguin gaudir de més temps lliure els caps de setmana, els dies abans d’un festiu i durant el període d’estiu, i es proporciona un dia lliure per l’aniversari.

Com hem dit, l’altra mesura és el teletreball. Actualment, sobretot després de la covid-19, l’ús de les noves tecnologies s’ha incrementat moltíssim a l’entorn laboral. El teletreball implica aspectes positius per a les persones treballadores, tant en la gestió del seu temps com en qüestions econòmiques. Des de Criteria es faciliten totes les eines necessàries per fer teletreball de manera correcta. Això ha tingut com a resultat una gran satisfacció del personal, que mostra una actitud molt més positiva i una major productivitat a la feina.

Com n’avalueu els resultats i l’evolució? De fet, quins efectes patents hi ha hagut? Us els esperàveu?

A Criteria s’avaluen els resultats sorgits i l’evolució de les mesures adoptades respecte als usos del temps a través de l’anàlisi de dades extretes de l’eina de fitxatge, on se sol·liciten les mesures de conciliació existents, així com també des de les enquestes de necessitats de conciliació que es fan a la plantilla. D’aquesta manera, s’avalua la informació tant mitjançant mètodes quantitatius  com qualitatius.

En primer lloc, fem servir l’anàlisi de dades extretes de l’eina de fitxatge per analitzar les hores treballades, les absències, els usos de mesures de conciliació, etc. Així es pot observar quin és l’ús del temps efectiu per part de la plantilla i les necessitats principals per poder seguir implantant accions adaptades a la realitat existent de les persones treballadores de l’empresa.

I, en segon lloc, s’utilitzen les enquestes de necessitats de conciliació de la plantilla per analitzar la satisfacció real amb les mesures de l’empresa, així com las necessitats específiques i las propostes de millora de cara a futur.

Els efectes patents que s’han pogut observar són la millora de l’equilibri entre la vida laboral i el personal, la reducció de l’estrès, la millora de la moral de la plantilla, la millora de la productivitat i la major retenció del talent.

 

T’agradaria promoure la igualtat de gènere en la teva empresa mitjançant accions de sensibilització? Contacta amb nosaltres.

    Voldria...

    FUNDACIÓ PRIVADA SORLI, com a responsable del tractament, gestionarà les seves dades amb la finalitat de donar resposta a la seva consulta o petició. Pot accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com exercir altres drets, consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en la nostra Política de Privacitat

    sobre el tractament de les meves dades per a gestionar la meva consulta o petició.

    També et pot interessar:

    Per |2024-06-20T18:57:26+02:00maig 28th, 2024|Igualtat de gènere, Usos del temps|0 Comentaris

    Comparteix aquesta història, tria la teva plataforma!

    Go to Top