Espanya, sisena posició a l’índex d’igualtat de gènere

Les dones avancen en l’accés a llocs de responsabilitat, però es registra un retrocés a l’àmbit laboral

Espanya ocupa la sisena posició de la Unió Europea a l’índex d’igualtat de gènere entre homes i dones.

L’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere (  EIGE  ) ha publicat recentment l’índex d’igualtat de gènere que avalua la igualtat entre homes i dones als 27 països de la UE. Per segon any consecutiu,  Espanya manté el sisè lloc, amb una puntuació de 74,6 punts  i només per sota de França (75,1), Països Baixos (77,3), Dinamarca (77,8), Finlàndia (75, 4) i Suècia (83,9). A més, se situa 6,0 punts per sobre de la puntuació mitjana de la UE.

Quins aspectes ha millorat Espanya respecte a les edicions anteriors?

Salut, poder, diners i coneixement; aquests són els camps en què ha millorat. El poder té a veure amb la capacitat de decisió que tenen les dones, sigui econòmica, social i política. Pel que fa a la salut, s’analitzen indicadors com l’esperança de vida, la salut autopercebuda i els comportaments com fumar, beure o la pràctica esportiva. Cal assenyalar que, segons l’última Enquesta Europea de Salut a Espanya (2020), els homes (79,94%) continuen tenint una autopercepció de salut millor que les dones (71,94%). Pel que fa al consum de tabac diari, els homes fumen més diàriament que les dones, representant un 23,3% i un 16,4% respectivament.

Les debilitats: treball i diners

El gruix principal de treball domèstic continua recaient sobre les dones; concretament, elles fan el doble. També persisteixen les desigualtats a l’àmbit de cures informals de llarga durada. En resum, les dones tenen cura més de si mateixes, però també s’encarreguen més de les cures.

D’altra banda, la bretxa salarial i el risc de pobresa estan per sota de la mitjana europea i  es registra una reculada en l’àmbit laboral. Elles presenten pitjors perspectives de carrera professional i tenen menys temps per encarregar-se daltres assumptes familiars.

La  pandèmia  , seguit de la guerra a Ucraïna i la pujada de l’IPC, ha empitjorat les condicions de vida dels dos sexes. Tot i això, està comprovat que les dones són les que més pateixen les crisis econòmiques i socials, principalment pel seu posicionament en un món patriarcal.

Quan assolirem la igualtat formal entre homes i dones?

Segons l’informe de l’índex d’igualtat de gènere, amb el ritme actual no podrem esborrar les diferències de gènere fins a  63 anys. Aquesta xifra demostra que encara hi ha molt camí per recórrer i feina per fer; avancem en alguns àmbits, però també retrocedim en altres.

Si necessites ajuda per a la redacció, implementació i seguiment de polítiques internes amb perspectiva de gènere, contacta’ns.

    Voldria...

    FUNDACIÓ PRIVADA SORLI, com a responsable del tractament, gestionarà les seves dades amb la finalitat de donar resposta a la seva consulta o petició. Pot accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com exercir altres drets, consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en la nostra Política de Privacitat

    sobre el tractament de les meves dades per a gestionar la meva consulta o petició.

    També us pot interessar:

    Per |2022-10-27T19:59:17+02:00octubre 27th, 2022|Bretxa salarial, Igualtat de gènere|0 Comentaris

    Comparteix aquesta història, tria la teva plataforma!

    Go to Top