Les festes de Nadal, un brou de cultiu per a l’assetjament sexual

Els dinars o sopars de Nadal són costums instaurats socialment en la nostra societat. Anualment, milers de treballadors i treballadores es reuneixen durant aquesta època de l’any per menjar, ballar i, en general, celebrar el Nadal.  

Ara bé, què més passa en aquestes festes, amb quantitats ingents de menjar i alcohol? Com sabem tots, aquests esdeveniments representen espais al marge de la feina, un ambient més relaxar, en què afloren les relacions interpersonals. Així doncs, les celebracions de Nadal esdevenen un brou de cultiu per a l’assetjament sexual

Com tenen lloc?

Recordem que les empreses reflecteixen i reprodueixen la cultura i les dinàmiques de la societat en què estan inserides, amb la qual cosa les relacions de gènere desiguals a la feina responen a la lògica patriarcal. En la majoria dels casos, els homes se senten legitimats per assetjar; creuen que les seves conductes són totalment vàlides perquè tenen el suport d’altres persones i de l’empresa. La tolerància envers l’assetjament sexual permet que els assetjadors se sentin lliures d’actuar sense que hi hagi cap represàlia.

Els tribunals ja s’han pronunciat sobre els casos d’assetjament sexual als sopars de Nadal. A tall d’exemple, en aquesta sentència el Tribunal Superior de Justícia va avalar el cessament d’un directiu després d’assetjar sexualment a una treballadora durant el còctel de Nadal

Com evitar-ho?

El primer pas per erradicar l’assetjament sexual a la feina és canviar i reformular la cultura organitzacional de l’empresa: els valors i les creences que tenen els seus membres determinen i permeten certes actituds masclistes. Al cap i a la fi, les agressions sexuals tenen un origen estrictament social i de caràcter estructural; no són casos puntuals i aïllats. Si les persones que treballen en una empresa coneixen el protocol i s’hi senten còmodes, denunciaran els assetjaments en cas de ser-ne víctimes o fins i tot evitaran que apareguin.

Alguns consells de cara a les properes celebracions de Nadal:

  1. Comunica a la plantilla el compromís de l’empresa amb la violència zero. Recorda’ls que disposeu d’un protocol contra l’assetjament sexual utilitzant les comunicacions prèvies a l’esdeveniment.
  2. Si es tracta d’una gran organització, podries incloure un punt lila o bé situar cartells en l’espai de l’esdeveniment. Aquestes mesures funcionen de manera dissuasiva i contribueixen a reduir els casos de violència masclista.
  3. Tingues present i actualitzat el protocol d’assetjament sexual.
  4. Intervé davant de qualsevol possibilitat d’assetjament sexual. El silenci i la indiferència ens fan còmplices; actua. 

Totes les empreses tenen l’obligació de disposar d’un protocol contra l’assetjament sexual o per raó de gènere. Recorda que, amb l’aprovació de la Llei de llibertat sexual, les empreses tenen responsabilitat penal davant un possible cas d’assetjament durant les festes de Nadal.

La Fundació SORLI us desitja unes bones festes lliures d’assetjament sexual i, abans de res, igualitàries.

Si necessites ajuda per a la redacció, implementació i seguiment de polítiques internes amb perspectiva de gènere, contacta’ns.

    Voldria...

    FUNDACIÓ PRIVADA SORLI, com a responsable del tractament, gestionarà les seves dades amb la finalitat de donar resposta a la seva consulta o petició. Pot accedir, rectificar i suprimir les seves dades, així com exercir altres drets, consultant la informació addicional i detallada sobre protecció de dades en la nostra Política de Privacitat

    sobre el tractament de les meves dades per a gestionar la meva consulta o petició.

    També us pot interessar:

    Per |2022-12-20T20:34:34+01:00desembre 20th, 2022|Assetjament sexual, Igualtat de gènere, Sexisme, Violència gènere|0 Comentaris

    Comparteix aquesta història, tria la teva plataforma!

    Go to Top