L’EQUITAT DE GÈNERE, MOTOR DE PROGRÉS SOCIAL
Coneix-nos
Avui contemplem amb alegria la feina feta fins ara, però també sabem que ens en queda molta més per endavant. T’animem a acompanyar-nos. Ens necessitem!
Anna Sorli
Som aquestes 8 persones i estem aquí per aquestes 8 raons
Consultores col.laboradores
Gemma Altell Albajes
Mercè Martí Baliarda
Roser Vicente Marín
El Patronat de la Fundació
2. Una societat desigual és una societat “coixa”
La desigualtat i els estereotips que l’acompanyen són l’estigma d’una “tara social”.
Com de lluny arribarem si seguim així? Segons el FMI, si res de no canviés, assoliríem la igualtat real entre dones i homes d’aquí… a 2 segles!
Coneixes les dades que demostren que estem coixos?
3. La igualtat és una obligació jurídica
A Espanya, la Llei d’igualtat (03/2007) apunta a fer efectiu el dret d’igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes, sense cap forma de discriminació. En l’article 45 s’estableixen dues obligacions: l’obligació genèrica de tota empresa d’aplicar el principi d’igualtat en l’àmbit laboral i de negociar amb la plantilla mesures contra la discriminació per raó de gènere; i l’obligació específica de negociar (i acordar) amb els representants del personal un pla d’igualtat.
A Catalunya, la Llei 17/2015 defineix un seguit de mesures d’igualtat d’obligat compliment per les empreses del país.
4. La igualtat és un dret
Declaració Universal de Drets Humans: Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets…(article 1) / Tota persona gaudeix dels drets i les llibertats proclamats en aquesta Declaració, sense distinció de raça, color, sexe, idioma, religió…(article 2).
Carta Social europea (1961): consagra la igualtat de drets entre dones i homes.
Constitució espanyola (article 14): “homes i dones són iguals davant de la llei”.
5. La igualtat és motor de progrés social
La consecució d’una equitat real i efectiva entre homes i dones és una fita ineludible del camí cap a una societat més justa, que promogui espais de desenvolupament personal i professional lliures de violència i sexisme i asseguri la plena igualtat de drets a totes les persones.
Les empreses, com a agents socials, tenen un paper clau a jugar en aquest procés.
6. Igualtat rima amb rendibilitat
Està demostrat: a major nivell d’igualtat, més competitiva és l’empresa, més harmoniós i sostenible és el seu creixement i més satisfet treballa el seu personal.
Un concepte clau avui en dia és el de “salari emocional” (reconeixement, igualtat d’oportunitats, polítiques de conciliació…). Un millor “salari emocional” millora l’ambient de treball, reforça la lleialtat i el compromís amb l’empresa i redueix l’estrès i l’absentisme. Tot plegat aporta, en suma, un fort guany en productivitat.
7. Igualtat rima amb talent i diversitat
Les polítiques d’igualtat permeten optimitzar els recursos humans, atraure i retenir persones valuoses per a l’empresa i fer que se sentin més compromeses amb ella.
A l’hora de cercar feina, un(a) treballador(a) qualificat(da) valora cada vegada més les empreses que inclouen polítiques de conciliació atractives en la seves estratègies de RRHH.
Altrament dit: sense una aposta clara per la igualtat, l’empresa deixa escapar el talent.
8. La igualtat és un valor cabdal de tota empresa socialment responsable
Des del punt de vista de la imatge pública d’una empresa, el compromís amb la igualtat constitueix un signe distintiu molt poderós. Per què?
Perquè vehicula un compromís ferm amb la igualtat com a valor social i també com a valor d’empresa, marca la inserció de l’empresa en el món contemporani, la seva sensibilitat i la voluntat de respondre al que la societat espera d’ella. Així, l’empresa es posiciona com una institució que sap estar a l’alçada dels seus temps.