GLOSSARI DE L’EQUITAT DE GÈNERE

Què és “equitat de gènere”?

Per “equitat de gènere” s’entén el tracte imparcial i equitatiu entre homes i dones, considerant-los com a iguals en societat, però tenint en compte les seves diferències.

Aquest principi atén les característiques i circumstàncies de cada individu, incloses les desigualtats històriques que el gènere femení arrossega pel que fa a representació política o presència en el mercat laboral. El resultat de les accions orientades a l’equitat no ha de ser igual per a tots dos sexes, però sí equivalent, pel que fa a drets, obligacions, beneficis i accés a tots els drets i recursos.

Equitat Gènere

Bretxa salarial

Diferència existent entre els salaris percebuts pels treballadors d’ambdós sexes, calculada sobre la base de la diferència mitjana entre els ingressos bruts per hora de tots els treballadors. La bretxa salarial no significa així, una discriminació salarial directa ni que en llocs de treball iguals els sous percebuts per homes i dones són diferents ja que es refereix al total de sous rebuts per homes i dones.

Las raons de la bretxa salarial son estructurals i arrelades. Destaquem-ne les següents:

feminització de professions i àmbits amb sous més baixos;

“sostre de vidre”, o dificultat de les dones per accedir a llocs de responsabilitat i de direcció;

condicions laborals amb major temporalitat i reduccions de jornada, que resulten en una menor cotització d’hores anuals per part de les dones;

major nombre de dones que cobren el sou mínim (15% de dones per 5% d’homes);

distribució desigual del temps i les responsabilitats en les tasques de cura: les dones dediquen el doble de temps a aquestes tasques i menys temps i recursos als treballs remunerats econòmicament.

Segons l’última enquesta de la Generalitat de Catalunya de l’any 2023, la bretxa salarial entre homes i dones a Espanya se situa en un 19,7%.

Glossari

Androsfera

L’Androsfera és el conjunt de comunitats a #internet que defensen obertament posicions antifeministes –també racistes i homòfobes– i que consideren que els drets dels homes són vulnerats.

Body Positivity

Sabies que el Body Positivity és un moviment que promou que les dones se sentin orgulloses del seu cos, fugint dels complexos promoguts pel patriarcat, el racisme o la indústria de la moda?

Bropropriating

També conegut com furt d’idees és la situació en què un home s’apropia la idea d’una dona (generalment a la feina) i se n’emporta el mèrit.

Cultura de la Violació

La Cultura de la Violació és la construcció social que culpabilitza les víctimes d’una Agressió Sexual; representa el cos femení com un cos disponible per a ser agredit i presenta com a romàntica la Violència Sexual.

Cos normatiu o heteronormatiu

És l’aspecte físic que respon a l’ideal de bellesa imposat pel sistema patriarcal.

Divisió sexual del treball

És la repartició del treball remunerat i no remunerat entre homes i dones, tant en la vida privada (tasques a la llar, cura de persones dependents) com en la pública (treball dit productiu de diners), en funció de les expectatives i rols de gènere tradicionalment assignats a cada sexe.

Doble jornada

Consisteix en la situació de la majoria de les dones que diàriament afronten una doble càrrega de feina: la remunerada i la de cures.

Escala mecànica

L’escala mecànica de vidre és el fenomen pel qual els homes arriben més ràpidament a les posicions directives, també els qui treballen en sectors feminitzats, tot i tractar-se d’àmbits en què les dones són majoria.

Escletxa de confiança

L’escletxa de confiança o Confidence Gap és la diferència entre la valoració positiva dels talents i capacitats que homes i dones tenen de si mateixos. Els estudis assenyalen que les dones tenen tendència a menystenir els seus talents i capacitats i els homes a magnificar els seus.

Feminització de la pobresa

La feminització de la pobresa és el conjunt de fenòmens que, dins la pobresa, afecten més sovint les dones. És també el procés que eixampla l’escletxa de pobresa entre homes i dones. S’inclouen més fenòmens, com ara l’escletxa salarial, el sostre de vidre i el terra enganxós.

Grooming Gap

El Grooming Gap és la diferència d’estona i de diners que homes i dones dediquen a la cura estètica del seu cos i a l’aparença; la inversió és molt més gran en les dones que no en els homes.

Patriarcat

El Patriarcat és una forma d’organització social, política i econòmica on les dones són confinades en l’espai privat i a la funció reproductora, mentre que els barons es reserven l’espai públic.

Revictimització

La revictimització és el procés pel qual s’afegeix alguna violència contra les dones víctimes de violència masclista. En els casos de violènciasexual, hi ha revictimització quan es qüestiona la versió de la víctima.

Sororitat

La Sororitat és el respecte i suport entre dones per a establir relacions positives i una aliança que contribueixi a l’eliminació social del masclisme i a l’apoderament individual i col·lectiu de les dones.

Slut Shaming

És l’acció de culpabilitzar una dona fent al·lusió als seus comportaments o desigs sexuals. Jutjar les dones pel fet d’anar vestides d’una manera que, suposadament, cerca l’atracció dels homes és un exemple.

Síndrome de la Tiara

És refereix a la creença, especialment prevalent entre les dones, que l’èxit en l’àmbit laboral s’aconseguirà exclusivament a través de la competència i la capacitat de treball, esperant que aquests esforços seran automàticament reconeguts i recompensats pels seus superiors sense necessitat de promocionar activament aquests assoliments o ambicions.

Socialització De Gènere

És el procés pel qual s’imposen els rols de gènere. Es vertebra des de totes les esferes de la societat (família, escola…). Un exemple és la compra de nines per a nenes i de cotxes per a nens.

Violència Vicària

La Violència Vicària és una violència exercida sobre la descendència per provocar el dolor més gran possible a la dona. El maltractador sap que fer mal als fills i filles, és assegurar-se que a la dona també li farà mal.

Segregació horitzontal

Segregació horitzontal

La segregació horitzontal designa la tendència de dones i homes a concentrar-se en diferents tipus (o sectors) d’activitat i ocupacions socialment vistes com “típicament femenines” o “típicament masculines”. Això comporta el confinament de les dones en un ventall més reduït d’ocupacions, sovint menys prestigiades socialment i per tant menys retribuïdes econòmicament. Alhora, aquesta distribució dificulta a les dones l’accés a altres llocs de treball que històricament no estan associats al gènere femení.

Segregació vertical

Segregació vertical

La segregació vertical es refereix a les dificultats específiques que experimenten les dones per a créixer i ascendir professionalment. Això és degut a que dones i homes es concentren en diferents nivells jeràrquics de treball (les dones ocupen els treballs de nivell inferior).

Sostre

Sostre de vidre

El concepte de “sostre de vidre” designa les barreres invisibles i subtils que impedeixen que les dones avancin en la seva carrera. Això fa que estiguin subrepresentades en els llocs directius i professionals, independentment de les seves qualitats, qualificacions, assoliments o compromís laboral.