Com es va gestar la Fundació?

A la Fundació SORLI promovem la igualtat de gènere en espais de treball lliures de violència masclista.

L’any 2016, a SORLI vam viure molt de prop un cas de violència masclista quan una de les nostres treballadores va ser assassinada pel seu marit en una explosió intencionada. Aquesta tragèdia ens va obrir els ulls encara més a una realitat que, fins ara, semblava imperceptible en el nostre entorn.

Reportatge de TV3: El 19 de setembre de l’any 2016, l’empresa d’alimentació SORLI va començar un camí sense tornada.

El naixement de la Fundació SORLI

Després d’aquest fet, l’empresa va ser conscient de la mancança que existeix actualment als entorns laborals de mecanismes establerts per detectar víctimes de violència masclista.

En aquest sentit, calia fer un esforç més gran en favor de la protecció de les nostres treballadores i treballadors. En conseqüència, SORLI va integrar un nou objectiu al seu full de ruta: lluitar per la creació d’espais professionals lliures de violència masclista on hi hagi una visió des de la igualtat.  

Durant 2 anys, a SORLI,  ens hem dedicat a potenciar el Pla d’Igualtat i fer-lo més ampli i integral. Hem creat un Protocol contra l’assetjament sexual. Actualment estem treballant  en la confecció d’un protocol per detectar i acompanyar dones que pateixen violència masclista fora de l’entorn laboral.

El nostre pla d’abordatge intern que proporciona a les nostres treballadores i treballadors les eines necessàries per detectar casos de violència masclista, abús de poder i assetjament sexual per part de qualsevol membre de l’empresa.

A dia d’avui, SORLI ha format presencialment a les gairebé 2.000 persones treballadores. En conseqüencia, l’administració ha vist la necessitat de facilitar aquest procés a altres empreses, obrint les portes de Fundació SORLI per assessorar, acompanyar i formar les empreses perquè creïn un entorn laboral segur.

Reportatge TV3 – Fundació SORLI, espai de referència per a la igualtat de gènere

Amb els alts càrrecs disposats a posar el 100% va ser moltíssim més senzill implementar més de 140 mesures i realitzar tots els canvis a la plantilla.

Resultats

En conclusió, durant els 2 últims anys a SORLI hem pogut detectar 11 casos d’assetjament sexual.

Tots aquests casos han estat investigats i s’han pres les mesures adequades:

  • 3 notificacions per tracte indegut a clients
  • 5 sancions disciplinàries, 1 acomiadament
  • i hem prescindit de 2 empreses externes

De la mateixa manera, no ens hem limitat casos confirmats, i també hem pres mesures més enllà.

Gràcies a la conscienciació de totes les persones que formen l’entorn laboral, hem pogut prevenir molts altres casos.

Però el nostre pla d’acció no finalitza aquí. Pel que fa a la igualtat, hem implementat la paritat en el nostre comitè executiu, amb un 50% de dones i un altre 50% d’homes. La nostra plantilla s’ha incrementat en un 17% de dones i hem premiat a 18 dones, que han estat promocionades dins de l’empresa.

Sabem que encara ens queda feina per fer, ja que els càrrecs de responsabilitat segueixen sent un 67% d’homes, però sobretot estem compromesos amb aquesta la causa.

A SORLI ens comprometem a seguir millorant els nostres protocols d’actuació, formar més persones treballadores i aconseguir que la junta directiva segueixi exercint un paper important contra el masclisme i l’assetjament a les nostres institucions.

El nostre compromís

La Fundació SORLI va néixer per a acabar amb una xacra que ens envolta a tots. Estem convençuts que quantes més empreses s’uneixin al nostre compromís més fàcil serà millorar com a societat.

Actualment assessorem en matèria d’igualtat de gènere i protocols de detecció d’assetjament sexual i violència masclista a totes les empreses que volen millorar el seu entorn laboral amb protocols que han demostrat ser útils i eficaços.

Sabem que no som els únics compromesos amb aquesta causa. Per aquesta raó, si com a empresa o treballadora/or desitges implementar els nostres protocols, pots contactar amb els nostres assessors.

Agraïments

Gràcies pel reportatge TV3 i per fer ressò de l’esforç dels nostres treballadors i treballadores.